Afvallen met kettlebells

Afvallen met kettlebells

Een trainingsschema met kettlebells kopen is een uitstekend idee als je wilt afvallen. Bij afvallen komen altijd drie dingen kijken

1: minder eten

2: meer sporten

3: volhouden

Nu zijn er verschillende manieren om dan sporten in te vullen. Vandaag gaan we het hebben over het trainen met kettlebells. Want, laten we er niet omheen draaien, het is de meest ruige, mannelijke, stoere manier om te sporten. En bovendien kun je het nog makkelijk in je woonkamer doen ook.

Wat zijn kettllebells

Zoals de Amerikaanse komiek Joe Rogan zegt: “Kettlebells zijn in essentie kanonskogels met een handvat”. Nu hoeven ze niet per se rond te zijn. Onnit, het bedrijf van diezelfde Rogan, levert bijvoorbeeld kettlebells die er uit zien als Gorilla’s.

Afvallen met kettlebells

De essentie van het trainen met kettlebells is dat je het gevaarte niet alleen moet optillen, maar dat je het ook moet stabiliseren. Omdat een kettlebell niet zo stabiel is als een barbell of een dumbell, heb je ook je stabilisatiespieren nodig om hem te kunnen tillen. Dat maakt dat je workout uitputtender wordt en dat je ook meer spieren traint.

Trainen met kettlebells

Eerst even over het stoere aspect. In principe kunnen we hier met een plaatje klaar zijn. Namelijk die van Fedor Emilianenko met een stapel kettlebells aan zijn voeten. Toegegeven, hij is niet het prototype Abercrombie & Fitch winkelbediende, maar mannelijk is hij!

Alle gekheid op een stokje, het is niet voor niets dat een van de beste MMA-vechters ooit op de foto staat met een aantal kettlebells. Je kunt er namelijk je hele lijf mee trainen. Niet alleen je biceps of je kuiten, maar met een vloeiende beweging je rug, je benen, je armen en je nek. Dat schiet lekker op.

Bovendien train je explosieve, functionele kracht en tegelijkertijd ook uithoudingsvermogen. Over het algemeen gebruik je kettlebells namelijk om flink wat herhalingen mee te maken namelijk. Daardoor is het de perfecte training voor een “mixed” atleet zoals Emilianenko. Je traint zowel je kracht als je uithoudingsvermogen.

Afvallen met kettlebells

Daarmee is ook direct beantwoord waarom kettlebells zo goed zijn om mee af te vallen. Zoals je wellicht wel weet, helpt sporten bij afvallen. Dat heeft voor een deel te maken met de calorieën die je tijdens het sporten verbrand. En geloof me: met een goede kettlebell training verbrand je flink wat calorieën.

Maar omdat je ook je uithoudingsvermogen en je kracht traint, verbrandt je lichaam niet alleen meer calorieën tijdens het sporten, maar ook nadat het sporten is afgelopen. Omdat je meer spieren krijgt én meer uithoudingsvermogen, zal je lichaam ook in stilstand meer calorieën verbranden. Je zou het kunnen vergelijken met een auto met een grote motor in vergelijking met een auto met een kleine motor. De auto met de grote motor zal meer brandstof gebruiken op topsnelheid, maar ook wanneer hij stationair draait.

Oefeningen voor kettlebells

De meest bekende oefening met kettlebells is de tweehandig swing. Deze houdt in dat je de kettlebell pakt alsof je een deadlift gaat doen. Vervolgens beweeg je hem niet recht omhoog, maar met een zwaai totdat je handen voor je uit steken. Hiermee train je dezelfde spieren als bij een deadlift, maar daarnaast ook nog de voorkant van je schouders.

Maar er zijn ook meer exotische varianten te bedenken om te trainen. Hier zie je Arie Boomsma bijvoorbeeld een turkisch gettup demonsteren. Weliswaar met een vrouw, maar het kan dus ook prima met een kettlebell.

Lijkt me een goede om mee af te sluiten. Gewoon kopen zo’n kettlebell.

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *