Kickboksen

Kickboksen

Kickboksen heeft in Nederland nogal een slechte naam gekregen omdat het vooral gelinkt wordt aan criminaliteit. Vechtsportgala’s worden hier verboden en als er een misdadiger wordt gearresteerd die toevallig aan kickboksen doet, wordt dat altijd prominent gemeld.

Onze mening is dat Nederland best een beetje trotser mag zijn op zijn kickboksen. Het is namelijk een sport waar we internationaal om vermaard zijn. Ons land kent vele grote kampioenen en ook binnen het MMA (mixed martial arts) worden de diensten van Nederlandse trainers regelmatig ingeschakeld. Wie kickboksen wil leren moet in Thailand of in Nederland zijn, maar niet ergens anders.

Wat houdt kickboksen precies in, waar kun je het doen en wat doet het voor je fysiek? In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Wat is kickboksen

Het kickboksen zoals dat in Nederland vooral beoefend wordt, bestaat uit het traditionele boksen, aangevuld met traptechnieken, knietjes en clinchwerk. Er worden in Nederland ook wel gevechten gevochten op traditionele Thaise regels en dan zijn stoten met de ellebogen ook toegestaan. Omdat elleboogstoten echter gemakkelijk kunnen resulteren in snijwonden, wordt hier meestal niet op getraind.

Er zijn vele traptechnieken mogelijk bij het kickboksen. Denk daarbij aan lowkicks (trappen op het bovenbeen), highkicks (trappen op het hoofd) en trappen op het lichaam. Daarnaast wordt er regelmatig gebruik gemaakt van de “teep” of de “front kick”. Met deze trap duw je de tegenstander van je af, waardoor er afstand ontstaat voor andere stoten en trappen.

Naast trappen mag je bij het kickboksen ook knietjes geven. Deze worden vaak gegeven vanuit de clinch (hierover later meer), maar kunnen ook tijdens het staande gevecht gebruikt worden. Hieronder twee GIF’s van een staande knie en een vliegende knie:

De Nederlandse Jorina Baars tegen Christiane Cyborg

Jose Aldo tegen Cub Swanson

Tot slot wordt er in het kickboksen veel gebruik gemaakt van de clinch. In de clinch grijpen tegenstanders elkaar bij de nek, waarna er gebruik gemaakt kan worden van knietjes en eventueel van worpen. Dit laatste wordt vooral in Thailand beoefend.

Waar kun je kickboksen in Nederland?

Amsterdam is zonder twijfel het mekka van het kickboksen in Nederland. Er zitten een aantal grote kickboks scholen (Vosgym, Mejiro, Kops) en in de buurt zijn ook nog een aantal groter scholen (Mikesgym bijvoorbeeld). In de meeste sportscholen zijn er training voor beginners en voor mensen die een wedstrijd willen doen. Dat betekend dat je niet zomaar in het diepe wordt gegooid en in de eerste training knockout wordt geslagen.

Meestal begin je in het beginnersklasje. Als je daar regelmatig traint, kun je naar verloop van tijd doorgroeien naar de wedstrijdgroep. Soms wordt dan verwacht dat je zelf ook wedstrijden kan doen, maar vaak wordt het ook al gewaardeerd als je als sparringspartner wil functioneren van mensen die wedstrijden doen. Op dat niveau wordt er over het algemeen wel stevig gespard met stoten en trappen op het hoofd en het kan gebeuren dat je dan een blessure oploopt.

Wat doet kickboksen voor je fysiek?

Er zijn nogal wat gespierde vechtsporters en daarom denken sommige mensen dat je van kickboksen gespierd wordt. Helaas valt dat nogal mee. Als je heel fanatiek traint en aanleg hebt kun je wel wat gewicht aankomen, maar professionele vechtsporters die flink wat spieren aan willen komen, doen naast hun sportspecifieke training ook nog aan gewichtheffen of in ieder geval een training die specifiek is ingericht op het vergroten van de spiermassa. Van het trainen voor kickboksen zul je niet heel veel gespierder worden.

Wel zijn kickbokstrainingen over het algemeen vrij zwaar. Als je het regelmatig doet zul je dan ook heel wat calorieën kunnen verbranden. Als je dus goed op je voeding let kan kickboksen er prima voor zorgen dat je goed afgetraind raakt en een wasbordje krijgt.

 

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *