Wel of geen sportvoeding?

Wel of geen sportvoeding?

Wanneer u bezig bent met sporten (en/of afvallen) zal u uw eetpatroon hierop aan moeten passen. Sommige mensen doen dit door middel van het gezonder en bewuster gaan eten. Dit is natuurlijk goed en het zal ook zeker bijdragen aan een versneld proces. Voor sommige personen gaat dit proces niet snel genoeg. Deze personen maken dan gebruik van sportvoeding of voedingssupplementen. Hierdoor zullen zij het proces, waarin zij zich bevinden, versnellen. Zo is het resultaat van het sporten eerder zichtbaar.

Wat is het?

Sportvoeding en voedingssupplementen zijn er in alle soorten en maten. U kunt het zo gek niet bedenken en er is wel wat van op de markt te vinden. Er zijn een aantal stoffen waarvan wetenschappelijk is bewezen dat deze meewerken aan bevorderende sportprestaties. Dit zijn cafeïne, creatine, fosfaat en natriumbicarbonaat. Creatine zorgt er bijvoorbeeld voor dat een sporter zijn/haar oefeningen langer volhoudt. Bij cafeïne krijg je bijna hetzelfde effect, alleen is de inname hiervan anders.

Er zijn ook een aantal stoffen waarvan gezegd word dat deze bevorderend werken. Dit zijn ribose, choline, glutamine, arginine, asparaten en orithine. Hiervan is echter nooit bewijzen dat het serieus bijwerkt aan het bevorderen van het sportprestaties en/of resultaten hiervan. In plaats van deze middelen te gebruiken zijn er ook sporters die gebruik maken van natuurlijke producten. Een goed voorbeeld is rode bietensap. Dit sap bevat een hoge nitraatconcentratie, wat bijwerkt aan het beter opnemen van zuurstof in het bloed.

Waarom?

Er zijn twee redenen waarom mensen meegaan in de rage van sportvoeding en voedingssupplementen. Ten eerste is dit het bevorderen van de sportprestaties en het eindresultaat zo goed mogelijk te laten zijn. Er zijn echter ook mensen die het gebruiken om mee te gaan met de rage. Dan zien zij veel medesporters in de sportschool het hebben over diverse supplementen. Zij denken dat het voor hun eigen persoon ook bevorderend werkt. Je moet echter een goede discipline hebben en het volhouden, zodat de werking van de middelen helemaal tot zijn recht komt.

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *